OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS

Cserélje le otthona nyílászáróit kedvezménnyel!

2024. Július 1-től igénybe vehető az Otthonfelújítási támogatás, amely ablakok és ajtók cseréjére is vonatkozik, valamint a beépítés munkadíja is elszámolható. A támogatás legfontosabb feltétele, hogy kizárólag 1990. december 31. előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energiahatékonyságát javító beruházások támogatására lehet pályázni. További előírás olyan módon korszerűsíteni az épületet, hogy legalább 30 százalékkal csökkenjen az energia-felhasználása. Ebben nagy szerepet játszik a nyílászárók cseréje is. Válogasson bátran termékeink között, hogy régi nyílászárói helyére korszerű és energiatakarékos Hevestherm ajtók és ablakok kerüljenek!

Összeg
Elszámolható maximális beruházási összeg
7 millió forint
Szükséges minimális önerő
1 millió forint
Felvehető maximális hitelösszeg
1 millió forint
Felvehető vissza nem térítendő állami támogatás
2,5 - 3, 5 millió forint (járástól függően)*
Gyermek elvárás
nincs
A hitel kamata
0%
A hitel maximális futamideje
8 év
A hitel törlesztőrészlete a támogatás felhasználása után
26-36 ezer forint
A hitelfelvétel helye
Bankok lakossági MFB Pontjai
Felhasználás
Lakóingatlan típusa
1990. december 31-e előtt épült családi ház
Szükséges feltétel
Gázhálózatra csatlakoztatva
Felhasználási cél
Szigetelés, nyílászárócsere,
víz-és gázfűtési rendszer korszerűsítése
Minimálisan elérendő energiamegtakarítás
30%
Energiamegtakarítás igazolása
Energiatanúsítvány a beruházás előtt és után
A program egésze
A program keretösszege
108 milliárd forint
A program forrása
RRF, REPowerEU
Résztvevő családi házak várható száma
kb. 20 ezer
A program indulása
2024. július 1.

Mekkora összeg igényelhető?

A beruházás költségvetésének maximuma 7 millió Ft, melynek a teljes otthonfelújítási támogatás az önrész mellett legfeljebb a 85,7%-át teheti ki. Ez a minimum 2,5 és maximum 6 millió Ft támogatási összeg változó arányban áll egy kamatmentes hitelből, illetve vissza nem térítendő támogatásból.

Kérjük, a pontos részletekért olvassa el az Otthonfelújítási tájékoztatót!

Ki igényelheti a támogatást?

 • Cselekvőképes, nagykorú természetes személy.
 • Magyar állampolgár, avagy hazánkban legalább egy éve lakó-, illetve tartózkodási hellyel rendelkező EGT tagállam állampolgár.
 • Magyar adóazonosító jellel rendelkezik.
 • A szóban forgó ingatlanban tulajdonos, vagy annak holtig tartó haszonélvezője, és minimum 2024. május 1. óta azt életvitelszerűen lakja.
 • 75. életévét nem tölti be a kölcsön lejártáig. Amennyiben igen, a sikeres igényléshez szükséges egy adóstárs bevonása, aki megfelel ennek a követelménynek és jövedelme elbírja a kölcsön törlesztését.
 • Nincs a bruttó minimálbért meghaladó köz-, vagy adótartozása.
 • Nincs 60 napnál régebb, a bruttó minimálbért meghaladó közüzemi számlatartozása sem.
 • Sem ő, sem adóstársa nem szerepel elmaradással a KHR-ben, a listában velük szemben veszteségleírással rendezett elmaradás sem szerepel.

Kérjük, a pontos részletekért olvassa el az Otthonfelújítási tájékoztatót!

Meddig igényelhető a támogatás?

A program 2024. július 1-től válik elérhetővé. A kérelmeket 2025 év végéig kell benyújtani, a hozzátartozó kölcsönszerződéseket pedig 2026. április 30-ig lehet megkötni.

Hogyan vehető igénybe az otthonfelújítási támogatás?
1
Jelentkezés az MFB pontokon
A kész költségvetési tervvel július 1-től kereshetőek fel az MFB pontok az OTP-, Gánit- és MHB bank 266 fiókjának egyikében
2
Igénylés leadása

A kérelem anyagát a pozitív elbírálás után ugyancsak az MFB pontokon lehet majd vélhetően benyújtani
3
Banki folyósítás

Sikeres igénylés esetén a kölcsönző bank folyósítja a teljes hitelösszeget, mely a beruházás költségvetésétől függően 2,5-6 millió Ft.
4
Kivitelezés 2-2,5 éven belül
A munkálatokat a hitelfelvételtől számítva 2 éven belül kell befejezni, mely időszak legfeljebb egyszer hosszabbítható 6 hónappal.
5
Állami támogatás folyósítása
A kiutalt összeg közvetlenül a folyósított hitel tőketartozását csökkenti, és előfeltétele az energetikai tanúsítványokkal igazolt legalább 30%-os energetiaki javulás.

Hányszor vehető igénybe a támogatás?

Ugyanarra az ingatlanra kizárólag egyszer vehető fel a támogatás, ahogy adott magánszemély is csak egyszer élhet vele. Igaz ez abban az esetben is, ha életvitelszerűen többen lakják az ingatlant, vagy többlakásos, többgenerációs családi házról van szó, vagy ha az igénylő egynél több házban rendelkezik tulajdoni joggal.

Milyen ingatlanra igényelhető a támogatás?

 • 1990. december 31. előtt, Magyarországon épült ingatlanra.
 • Az igénylő életvitelszerűen lakja legkésőbb 2024 május 1 óta.
 • A földhivatali ingatlan-nyilvántartásában belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóházként, szabadon álló családi házként, sorházi családi házként, ikerházként van bejegyezve.
 • Kizárólag lakáscélú energiafelhasználás valósul meg benne.
 • Címén tényleges vállalkozási-, avagy gazdálkodási tevékenységet csak akkor végezhetnek, ha a vállalkozáshoz szükséges energiafelhasználást külön mérőórák és közüzemi számlák követik. Székhelycímként való szerepeltetése nem befolyásolja az igénylés elbírálását.

Kérjük, a pontos részletekért olvassa el az Otthonfelújítási tájékoztatót!

 

Mitől függ, hogy mekkora vissza nem térítendő támogatás igényelhető?

Amennyiben - bármely járásban - a Kölcsönigénylő, vagy Kölcsönigénylő és Adóstársa együttes havi nettó jövedelméből számolt egy főre jutó nettó havi átlagjövedelem meghaladja a 511 810 forintot (ami a KSH által kimutatott 2023. évi, kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagjövedelem 393 700 forint 130%-a), úgy a legmagasabb átlagjövedelmű járásokban alkalmazandó támogatási összetételre, azaz a legalacsonyabb vissza nem térítendő támogatási arányra jogosult.

Amennyiben - bármely járásban - a Kölcsönigénylő, vagy Kölcsönigénylő és Adóstársa együttes havi nettó jövedelméből számolt egy főre jutó nettó havi átlagjövedelem nem éri el a 295 275 forintot (ami a KSH által kimutatott 2023. évi, kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagjövedelem 393 700 forint 75%-a), úgy a legalacsonyabb átlagjövedelmű járásokban alkalmazandó támogatási összetételre, azaz a legmagasabb vissza nem térítendő támogatási arányra jogosult.

 
Támogatás és hitel aránya (Ft)
Beruházás költségvetése
7.000.000
5.000.000
3.000.000
Önerő minimuma: 14,3%
1.000.000
715.000
429.000
Teljes támogatás
6.000.000
4.285.000
2.571.000
Alacsony jövedelmű járásokban (Ft)
Kamatmentes hitel alapesetben
3.500.000
2.499.441
1.499.664
Vissza nem térítendő támogatás alapesetben
2.500.000
1.785.559
1.071.336
Átlagos jövedelmű járásokban (Ft)
Kamatmentes hitel alapesetben
3.000.000
2.142.500
1.285.500
Vissza nem térítendő támogatás alapesetben
3.000.000
2.142.500
1.285.500
Magas jövedelmű járásokban (Ft)
Kamatmentes hitel alapesetben
2.500.000
1.785.560
1.071.336

Melyek az igénylés feltételei?

A támogatás elsődleges feltétele, hogy a vele megvalósult beruházással az ingatlan legalább 30%-os primer energetikai megtakarítást érjen el.

Kérjük, a pontos részletekért olvassa el az Otthonfelújítási tájékoztatót!

Melyek az igénylés további feltételei a kivitelezéssel kapcsolatban?

A személyi és az ingatlannal szemben támasztott feltételek mellett a kivitelezéshez is fűződnek megkötések. Az anyagdíjról úgy, mint a munkadíjról számlát kell benyújtanunk, így a saját kezűleg végzett munkát nem fogjuk tudni elszámolni. Az igénylő nem lehet azonos a számlát kiállító vállalkozóval, annak közeli hozzátartozója vagy élettársa sem lehet. Amennyiben a kivitelező egy gazdálkodó szervezet, az igénylő vagy közeli hozzátartozója nem lehet annak alkalmazottja, vezető tisztségviselője, tulajdonosa vagy alapítója.

Milyen felújítással kapcsolatos tevékenységekre igényelhető a támogatás?

A rendelkezésünkre bocsátott összeget általánosságban négyféle beruházásban hasznosíthatjuk: épület külső szigetelése, épület külső nyílászáróinak cseréje, fűtési rendszer korszerűsítése és melegvíz-rendszer korszerűsítése. Emellett a tervezéssel és előkészítéssel kapcsolatos kiadásokat is megfinanszírozhatjuk belőle, de ezek összege nem lehet magasabb a költségvetésünk 5%-ánál: 7 milliós felújítás esetén tehát 350 ezer Ft-nál. Ide tartoznak továbbá az engedélyezési dokumentumok és az előzetes tanulmányok elkészíttetése is: a tulajdoni lappal kapcsolatos, a statikai szakvéleményhez fűződő, illetve a közjegyzői tevékenységet magába foglaló tervezői, eljárási költségek, és ezen kívül a szakértői kiadások, és a hiteles energetikai tanúsítvány.

Milyen elszámolható költségek vannak nyílászáró cseréje esetén?

 • Új korszerű műanyag szerkezetű nyílászárók beépítése a szükséges külső és belső oldali párkányokkal, valamint belső oldali kávajavítási munkákkal és minden szükséges segédanyaggal együtt, valamint meglévő nyílászárók bontása törmelék elszállításával együtt: bruttó 158 836 Ft/m2 anyagár és bruttó 51 336 Ft/m2 munkadíj,
 • Új korszerű fa szerkezetű nyílászárók beépítése festett felülettel a szükséges külső és belső oldali párkányokkal, valamint belső oldali kávajavítási munkákkal és minden szükséges segédanyaggal együtt, valamint meglévő nyílászárók bontása törmelék elszállításával együtt: bruttó 222 104 Ft/m2 anyagár és bruttó 71 161 Ft/m2 munkadíj
 • Új korszerű műanyag szerkezetű tetősík nyílászárók beépítése, a belső oldali javítási munkákkal minden szükséges segédanyaggal együtt, valamint meglévő nyílászárók bontása törmelék elszállításával együtt: bruttó 249 961 Ft/m2 anyagár és bruttó 88 819 Ft/m2 munkadíj,
 • Új korszerű fa szerkezetű tetősík nyílászárók beépítése festett felülettel, a belső oldali javítási munkákkal minden szükséges segédanyaggal együtt, valamint meglévő nyílászárók bontása törmelék elszállításával együtt: bruttó 201 652 Ft/m2 anyagár és bruttó 88 819 Ft/m2 munkadíj.

Kérjük, a pontos részletekért olvassa el az Otthonfelújítási tájékoztatót!

Melyek az igénylés elbírálásához szükséges dokumentumok?

 • Érvényes személyi igazolvány és lakcímkártya, ahol a lakcímkártyán szereplő lakó-, illetve tartózkodási hely címe megegyezik a korszerűsítendő ingatlan címével.
 • Munkáltatói jövedelemigazolás (30 napnál nem régebbi).
 • Tulajdoni lap, amiből egyértelműen megállapítható, hogy a lakóingatlan típus illetve az építés éve, ezek hiányában használatbavételi engedély és térképmásolat.
 • Igazolás, hogy az igénylőnek nincs adótartozása.
 • Tulajdonos(ok) hozzájárulása, amennyiben több tulajdonos van, vagy az igénylő haszonélvező.
 • Energetikai tanúsítvány. Ha még nem találtunk, a pályázat véglegesítésekor elérhetővé tett listából választhatunk szakértőt és kivitelezőt, de el is térhetünk tőle.

Hogyan történik a kérelmek elbírálása?

Az igényléseket beérkezésük sorrendjében, vélhetően maguk az MFB pontok fogják feldolgozni, és az igényelt összegeket a támogatási keret elapadásáig utalják majd.

Hogyan történik a támogatás jogszerű igénybevételének ellenőrzése?

A beruházással az ingatlanon elért legalább 30%-os energetikai javulást egy második energetikai tanúsítvány benyújtásával, az elszámolni kívánt költségeket pedig számlákkal kell igazolni. Ez az előfeltétele annak, hogy az államkincstár folyósítsa a felújítás után a vissza nem térítendő állami támogatást, amely közvetlenül a hitel tőketartozását csökkenti. Ennek hiányában a hitelügylet szabálytalanná válik és teljes hitelösszeget kell visszafizetni. Ebben az esetben nem csupán az államilag támogatott kamatmentességtől esünk el. A tőketartozáson túl a kölcsönszerződés szerinti ügyleti-, esetleges késedelmi kamattal, illetve a szabálytalanságért kirótt ügyleti-, és esetleges késedelmi kamattal is számolni kell.

Kérjük, a pontos részletekért olvassa el az Otthonfelújítási tájékoztatót!

Ajánlatot kérek
Beépítés helyszíne:
A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

© 2018 Hevestherm Kft. Minden jog fentartva
3360 Heves, Egri út 18. • Telefon: +36 20 286 8888 • E-mail: info@hevestherm.hu

Adatvédelmi tájékoztató   •   Kapacitásbővítő beruházás